Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
miercuri iunie 23rd 2021

Decomprimarea chirurgicala a nervului facial intrapetros in paralizia faciala periferica postraumatica – prezentare de caz

Autor: dr. Madalina Ilie

Pacientul A.H. in varsta de 51 ani,din mediul urban, se prezinta in sectia ORL pe data de 18.01.2010 cu simptomatologie si elemente periferice tipice de paralizie faciala stanga periferica. Simptomatologia a debutat in urma cu 21 de zile, la 24 de ore de la un traumatism cranian, fara pierderea starii de constienta.
La 9 zile de la debutul simptomatologiei, pacientul se prezinta la Spitalul Militar din Craiova, unde a efectuat un examen computer tomograf si I s-a administrat imediat tratament perfuzabil cu vitamine B1, B6, dexametazona, cavintom, glucoza 10 % si antibiotic:amoxicilina timp de 10 zile. Examenul CT a evidentiat prezenta liniilor fine de fractura la nivelul corticalei osoase a mastoidei stangi in vecinatatea conductului auditiv osos si celule mastoidiene de partea stg partial ocupate de colectii lichidiene. Intrucat in urma tratamentului simptomatologia nu s-a remis se decide interventia chirurgicala de decomprimare a nervului facial, prin transfer intr-o clinica cu serviciu specializat, fiind indrumat catre un serviciu ORL din capitala.
La 19 de zile de la debutul simptomatologiei, pacientul se interneaza in sectia ORL a Spitalului Militar Central. Examenul clinic obiectiv evidentiaza asimetrie faciala. In repaus hemifata stanga este imobila, deviata spre partea dreapta. De partea stanga se observa absenta ridurilor, coltul gurii este coborat si deviat spre dreapta,obrazul este flasc, fara sa poata fi miscat, spranceana este cazuta, clipitul lipseste de partea stanga.Imposibilitatea inchiderii pleoapei superioare de partea stanga, cu deplasarea globului ocular in sus si in afara in timpul efortului de ocluzie palpebrala, cu o fanta palpebrala restanta de 4 mm. Bolnavul nu poate increti fruntea, nu poate umfla obrajii, aerul scapand pe la coltul gurii Asimetria faciala se accentueaza la miscari automate si miscari active voluntare .

Din ziua internarii pacientului I s-a administrat protocolul Stennert si s-a monitorizat functia facialului zilnic. A doua zi dupa internare s-a practicat decompresia chirurgicala a nervului facial prin antro-aditoaticotomie cu freza, scheletizarea nervului facial de la nivelul genunchiului II pana la nivelul gaurii stilomastoidiene. La deschiderea canalului facial, dupa sectiunea perinervului, nervul isi dubleaza diametrul prin eliberarea edemului compresiv din interiorul canalului Fallope .
De remarcat faptul ca la trezirea din anestezia generala pacientul a fost capabil sa inchida complet ochiul stang. Desi aceasta recuperare imediata este tranzitorie (cateva ore) ea repezinta un bun indicator prognostic pentru recuperarea motorie faciala tardiva si recomandam cautarea de rutina a acestui semn pentru evaluarea eficientei functionale a  decomprimarii.

In acest grafic este evidentiata recuperarea motorie a nervului facial pe perioada internarii apreciata prin testingul facial Charachon. Se observa o inbunatatire a functiei motorii de la 16% in in prima zi la 52% la 6 zile de la operatie.
Testingul este realizat pe baza aprecierii subiective zilnice a functiei motorii faciale pe perioada internarii.
O buna valoare prognostica o are in acest caz depasirea pragului de 50% a functiei faciale restante apreciata la 10 zile postoperator. Acest fapt este bine corelat statistic cu recuperarea cvasiintegrala, fara sincinezii si cu deficit motor minim a paraliziei dupa 6 luni de la interventia chirurgicala de decomprimare.  

Pacientul s-a externat dupa 10 zile, urmand sa  inceapa dupa vindecarea chirurgicala proceduri de fizioterapie, masaj si electrostimulare.

Reader Feedback

One Response to “Decomprimarea chirurgicala a nervului facial intrapetros in paralizia faciala periferica postraumatica – prezentare de caz”

  1. Evaluarea nervului facial prin electroneuronografie | Audiologie-ORL.ro spune:

    […] terapeutica este potrivita (tratament medical sau  interventie chirurgicala de urgenta – decomprimare a nervului), precum  si prognosticul […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/