Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

In ce situatii este utila/necesara utilizarea laserului chirurgical otologic in otoscleroza?

In chirurgia scaritei exista unele situatii in care folosirea laserului chirurgical otologic este deosebit de utila pentru o buna recuperarea functionala auditiva.

  • O astfel de situatie este reprezentata de malformatiile nisei ovale in care aceasta regiune anatomica are o dimensiune foarte redusa. Din acest motiv, accesul cu instrumentarul chirurgical clasic devine deosebit de dificil si are drept rezultat diminuarea iluminarii campului operator cu sporirea riscului traumatic asupra scaritei.
  • O alta indicatie a utilizarii laserului otologic este reprezentata de sectiunea bratelor scaritei care este mult mai facila, precisa si atraumatica decat in cazul utilizarii instrumentarului clasic (foarfeci, microfreze).
  • Otoscleroza incipienta cu anchiloza incompleta a talpii scaritei este o adevarata provocare pentru orice chirurg datorita amplificarii exponentiale a riscurilor de trauma chirurgicala asupra urechii interne. Orice manevra instrumentala mai energica asupra scaritei poate produce fracturi ale talpii scaritei, fragmentarea acesteia, cu riscul producerii unor consecinte functionale majore cum ar fi pierderea devinitiva a auzului, sau crizele vertiginoase periferice majore.
  • In sfarsit, platinotomia (forarea orificiului din talpa scaritei prin care pistonul este introdus in urechea interna) reprezinta indicatia majora a utilizarii laserului otologic, permitand protectia directa a urechii interne prin inlaturarea vibratiilor produse de folosirea instrumentelor mecanice (perforatoare, microfreze) la forarea orificiului platinar

In urmatoarele situatii este de preferat operatia cu laser:

  • Malformatii ale osisoarelor urechii medii
  • Malformatii ale nisei ovale
  • Anomalii de pozitie ale nervului facial
  • Reinterventii pentru esecuri chirurgicale, reanchilozari
  • Fixarea incipienta a platinei (talpii) scaritei

In toate aceste situatii laserul chirurgical otologic are avantajul de a spori substantial sansele de redobandire a auzului in paralel cu diminuarea riscului chirurgical intraoperator.

Dezavantajele chirurgicale ale laserului (in special degajarea termica in lichidele urechii interne) au fost mult diminuate odata cu introducerea in clinica a microscopului chirurgical cu laser Er:YAG. Dezavantajul major al echipamentului continua sa fie reprezentat de pretul sau foarte ridicat.

In Romania, echipamentul este utilizat de 10 ani la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/