Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Poate fi reoperata de otoscleroza o ureche la care o interventia anterioara a adus beneficii auditive modeste sau temporare?

tub-polietilena

Chiar si in astfel de situatii chirurgia otologica moderna poate raspunde in multe cazuri afirmativ. Evolutia tehnicilor chirurgicale in ultimii ani a permis rezolvarea unor cazuri considerate nu de mult inoperabile. Spre exemplu, liza (topirea) apofizei descendente a nicovalei ca urmare a contactului prelungit cu materiale reactive biologic (cum este polietilena, larg utilizata si in Romania pentru substituirea scaritei) nu mai permite ancorarea ulterioara a unui piston de nicovala pentru a restabili sistemul de transmitere a sunetelor la urechea interna, pacientul ramanand definitiv surd.

O astfel de situatie este exemplificata in imaginea alaturata in care se observa cum un tub de polietilena implantat intr-o operatie efectuata anterior in tara, a topit regiunea nicovalei cu care a venit in contact, deplasandu-se ulterior liber in cutia timpanica, pana sub membrana timpanica.

Aparitia unor implante osiculare de inalta tehnologie (pistonul de titan) cu o lungime si o conformatie speciala, permite astazi ancorarea lor directa pe manerul ciocanului in cea mai mare parte a cazurilor in care nicovala a fost compromisa de procesul eroziv osteitic antrenat de implantele utilizate in trecut. Cu aceasta tehnica, pacientul isi poate redobandi auzul, chiar daca atat nicovala cat si scarita nu mai participa la trensmiterea sunetelor spre urechea interna!

Si cazurile de otoscleroza operate prin simpla mobilizare a scaritei, anchilozate ulterior operatiei ca urmare a evolutiei naturale a bolii, pot fi reoperate prin tehnica plationotomiei cu interpozitia unui piston de titan, cu rezultate auditive excelente (daca functiile cohleei si nervului auditiv sunt conservate).

Ceea ce trebuie subliniat in astfel de cazuri este faptul ca pregatirea si indemanarea otochirugului care abordeaza astfel de cazuri trebuie sa fie impecabile, dotarile tehnologice de ultima generatie, iar evaluarea preoperatorie de o precizie absoluta. Decizia de a reopera astfel de cazuri nu este la indemana oricarui otochirurg!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/