Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Paragangliom jugulo-timpanic invaziv – prezentare de caz

Pacientul V. I. , in varsta de 38 ani se prezinta in sectia ORL a Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central in data de 03.03.2010 acuzand senzatie de plenitudine aurala si  acufene.

Simptomatologia a debutat in urma cu aproximativ 6 luni, initial cu senzatie de plenitudine auriculara, acufenele fiind constientizate de pacient dupa aproximativ 3 luni, avand un caracter pulsatil.

Examenul clinic ORL: examenul otomicroscopic  a evidentiat prezenta unei mase tumorale in conductul auditiv extern, juxta-timpanal, cu dimensiune de aproximativ 6/4 mm, obstruand 2/3 inferioare din suprafata cadrului timpanal, de culoare rosu-violaceu.

Acumetria instrumentala: proba Rinne pozitiva bilateral, proba Weber usor lateralizat US.

Restul examenului clinic pe aparate si sisteme in limite normale.

Examenul paraclinic : audiograma, posturografie, examen computer tomograf, examen RM.

Audiograma efectuata indica prezenta unei hipoacuzii neurosenzoriale usoare la nivelul urechii drepte.

Posturografia nu evidentiaza afectarea vreunuia dintre imputurile vestibular, somato senzorial sau vizual.

Examenul computer tomograf evidentiaza prezenta unui process inlocuitor de spatiu dezvoltat in fosa jugulara de partea dreapta avand diametrul axial 23 mm cu efect eroziv asupra osului avand o portiune dezvoltata in hipo si mezotimpan, placata la promontoriu si depasind membrana timpanica lateral, extinzandu-se in regiunea postero-inferioara a fundului CAE.

Formatiunea amprenteaza si colabeaza vena jugulara interna, fara obstructia completa a acesteia. Gaura rupta posterioara este dezorganizata prin proces osteolitic tumoral. Canalul carotic de partea dreapta are o portiune de cativa mm in contact cu formatiunea glomica, lipsind peretele osos de demarcatie intre ele, carotida venind in contact direct cu formatiunea tumorala la acest nivel. Nu se evidentiaza anomalii de structura la nivelul elementelor urechii medii si interne, stancii temporale si mastoidei.

Examenul RM cu substanta de contrast ofera date suplimentare despre formatiune: semnal heterogen T2, se incarca puternic cu contrast, tumora cu aspect tipic de paragangliom de glomus jugulo-timpanic.

In urma examenului clinic si explorarilor paraclinice (audiograma, examen computer tomograf si RMN) efectuate pe perioada internarii si a consulturilor interdisciplinare (neurologic si neurochirurgical) s-a stabilit diagnosticul de glomus jugulo timpanic cu extensie in fosa jugulara dreapta – tumora glomica tip C1: (erodarea osului temporal si portiunea verticala a canalului carotic).

Modalitatile de tratament propuse pacientului  au fost rezolvarea chirurgicale prin abord mixt transmastoidian si infratemporal cu reamplasarea traiectului intrapetros al nervului facial (in echipa mixta ORL-ist/neurochirurg) sau radioterapia cu raze gamma – knife. 

Riscurile chirurgicale evaluate preoperator sunt legate de dimensiunea tumorii si natura sa vasculara, riscul hemoragic datorat invaziei vaselor mari de la baza craniului , riscul sechelelor neurologice postoperatori anticipate, specifice chirurgiei nervilor cranieni VII, VIII, IX, X, XII, posibilitatea complicatiilor embolice intracraniene postoperatorii, pierderea auzului, etc.  Cea mai buna alternativa a fost considerata succesiunea chirurgie/radioterapie care pare sa asigure un raport convenabil intre siguranta  conferita de reducerea masei tumorale prin ablatie chirurgicala si beneficiile pe termen lung ale unei radioterapii tintite pentru controlul resturilor tumorale (de anticipat tinand sema de invazia carotidei, jugularei si gaurii rupte posterioare).

Punand in balanta posibilitatile terapeutice prezentate, pacientul a optat sa efectueze doar terapia cu raze gamma knife datorita riscurilor mai reduse si sechelelor acceptabile pe termen scurt si mediu, in defavoarea interventiei chirurgicale.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/