Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
joi septembrie 16th 2021

Tumorile de cavum

 Faringele este un organ musculofibros, compus din trei portiuni: rinofaringe, orofaringe si hipofaringe.

Cavumul sau rinofaringele este prima portiune a faringelui, situata in partea posterioara a foselor nazale, avand contact lateral cu orificiile trompei lui Eustchio prin care comunica cu urechea media de fiecare parte.

Tumorile pot interesa una, doua sau toate cele trei portiuni ale faringelui.

In ceea ce priveste tumorile de cavum, sediul principal al acestor tumori este reprezentat de peretele postero-superior si cel lateral, mai ales regiunea peritubara regiuni in care este dispus tesutul limfoid.

Aceste tumori au trei caracteristici principale: infiltrarea, invadarea si gradul de metastazare.

Simptomatologia depinde de cat de repede este descoperita tumora, de gradul de extensie si de invadarea structurilor invecinate. Evolutia clinica este  descrisa in  patru stadii de evolutie.

1)      Perioada de debut este evidentiata mai mult de simptome de vecinatate de aceea diagnosticul in aceasta etapa este uneori tardiv. Semne nazofaringiene de tipul rinita unilaterala cronica seroasa sau muco purulenta cu obstructie nazala care se poate bilateraliza, impune un examen atent al cavumului. Semne auriculare de tipul unei otite medii seroase unilaterale, surditate, acufene, autofonie de partea afectata. Simptomatologia nu se remite dupa tratament ceea ce declanseaza un semnal de alarma. Simptomele de nevralgie auriculara persistenta cu cefalee frontala, occipitala sau orbitara. Semnele ganglionare sunt reprezentate de adenopatie cervicala, dura, indolora, fixata la tesuturile invecinate. Semnele oculare se refera la paralizia oculomotorului extern  datorata extinderii tumorii la baza craniului.

2)      Perioada de stare se caracterizeaza prin accentuarea simptomelor de mai sus.

3)      Perioada de extensie, cand tumora se extinde in toate directiile, mai frecvent spre baza craniului (producand luziuni ale nervilor cranieni) si spre peretii laterali, spre fosa nazala si etmoid, provocand strabism si exoftalmie. Poate prinde valul palatin determinad tulburari in fonatie si deglutitie.

4)      Perioada terminala depinde de tipul histopatologic si de varsta pacientului. La tineri tumorile sunt mai agresive decat la adulti.

Metode de evaluare a diagnosticului:

–          Rinoscopie anterioara;

–          Tuseu cavum;

–          Examen minutios al cavumului: endoscopie nazala sau fibroscopie cavum: permite vizualizarea directa a cavumului.

–          Examen computer tomograf si rezonanta magnetica: precizeaza sediul si extensia tumorii;

–          Biopsia tumorala cu examen anatomopatologic, sub anestezie locala sau generala.

Dupa stabilirea corecta a disgnosticului se explica pacientului posibilitatile terapeutice:

1)      Tratamentul chirurgical se aplica numai in cazul in care tumora nu  a depasit stadiul operabilitatii atat prin infiltratie cat si prin adenopatia laterocervicala (daca exista).

2)      Radioterapia se aplica atat leziunii tumorale cat si a metastazelor ganglionare .

3)      Telecobaltoterapia.

4)      Curieterapia cosnta in introducerea a 3-4 tuburi cu ace care contin radium in tumora. Se poate aplica in toate formele histopatologice existente.

5)      Electrocoagularea sau diatermocoagularea se aplica in cazul tumorilor mari.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/