Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Colesteatomul – diagnostic

Cum se stabileste diagnosticul de colesteatom ?

Simptome
· scaderea auzului, lent instalata la una dintre urechi
· secretie auriculara persistenta, de obicei urit mirositoare, accentuata cu ocazia patrunderii apei in ureche sau in timpul virozelor respiratorii
· ameteli, vertij rotator (senzatia ca se invart lucrurile)
· dureri ale urechii (otalgii)

Pacientul are un trecut “otologic” incarcat, cu supuratii repetate, interventii chirurgicale la nivelul urechii respective; traumatisme craniene sau auriculare.
La consultul O.R.L .
· este obligatorie efectuarea otomicroscopiei (examinarea timpanului) cu microscopul sau a otoendoscopiei! dupa aspirarea minutioasa a secretiilor din ureche.

Analize si investigatii necesare:

-evaluarea auzului si a functiei tubare – audiometrie, impedansmetrie

-examen bacteriologic si micologic al secretiei din ureche

-probe biologice-analize de singe

-radiografii ale osului temporal – la ambele urechi

-tomografia computerizata a osului temporal – la ambele urechi. Astazi efctuarea tomografiilor osului temporal poate stabili cu precizie stadiul evolutiv al tumorii si riscul unor afectari ale diferitelor structuril din stanca temporala (complicatii care pot surveni in orice moment):

  • lantul de osisoare cu instalarea hipoacuziei
  • urechea interna cu declansarea vertijului
  • nervul facial cu instalarea paraliziei faciale
  • distrugerea bazei craniului inspre cutia craniana cu aparitia complicatiilor intracraniene (meningite, colectii purulente intracraniene, etc.)

Indiferent de calea prin care epidermul ajunge in urechea medie, evolutia este lenta, progresiva, adeseori asimptomatica, ducand la distrugeri osoase, suprainfectii si complicatii implacabile, unele chiar cu potential letal.

In cazul afectarii uneia dintre urechi, devine deosebit de importanta supravegherea microscopica periodica a celeilate (din 6 in 6 luni) pentru a preveni aparitia colesteatomului bilateral (nu foarte rar) ducand astfel la instalarea handicapului auditiv.

O caracteristica importanta a colesteatomului este capacitatea de regenerare si recidiva dupa ablatia chirurgicala. Ca urmare, controalele periodice dupa operatia initiala sunt obligatorii, si se intind pe durata a 5 ani.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/