Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Colesteatomul – tratament chirurgical

colesteatom suprainfectatExista o singura cale pentru indepartarea colesteatomului si oprirea evolutiei sale implacabile spre complicatii: ablatia chirurgicala!

In ce consta operatia?

Deoarece colesteatomul se dezvolta intr-o regiune anatomica complexa, producand variate afectari ale structurilor inveciante, se impune o buna planificare si o precisa ierarhizare a obiectivelor interventiilor chirugicale:

  1. primul obiectiv il constituie indeparatea durabila a colesteatomului si recidivelor acestuia din ureche; primeaza asupra celorlalte;
  2. al doilea obiectiv este reprezentat de reconstruirea timpanului (timpanoplastia) si rpararea altor structuri afectate (canale semicirculare ale urechii interne, canalul osos prin care nervul facial traverseaza stanca temporalului, trompa lui Eustachio, inchiderea breselor osoase spre creier, etc)
  3. al treilea obiectiv este reprezentat de recuperarea auzului – prin osiculoplastii menite sa suplineasca absenta osisoarelor distruse de colesteatom; acestea se efectueaza de regula dupa stabilizarea pozitiei noului timpan.

Pentru reconstructia urechii medii este necesara efectuarea unor analize si procurarea unor materiale specifice interventiei chirurgicale.

Exista mai multe tipuri de operatii?

Timpanoplastiile se impart in doua categorii, in functie de modul in care este amenajata cavitatea rezultata dupa ablatia tumorii:

Timpanoplastii inchise

caracterizate prin pastrarea conductului auditiv exten in forma sa initiala:
Ø orificiul extern al urechii va avea acelasi calibru dupa operatie
Ø urechea medie isi pastreaza forma anatomica
Ø reconstructia lantului de osisoare permite recuperarea excelenta a auditiei

timpanoplastie - tehnica deschisaTimpanoplastii deschise

In acest caz conductul auditiv extern este indepartat definitiv:
Ø dupa operatie va ramine o cavitate deschisa in mediul exterior cu un orificiu de calibru mai mare,
Ø se reconstruieste o noua ureche medie de dimensiuni mai mici
Ø cavitatea postoperatorie trebuie ulterior supravegheata obligatoriu (control microscopic la ficare 6 luni)!

Alegerea intre cele doua variante tehnice este adeseori dificila, deoarece obiectivele chirurgicale mentionate mai sus trebuie urmarite ierarhizat si stadial, iar posibilitatile reconstructive sunt adeseori limitate de variatiile anatomice ale stancii temporale si de amploarea distrugerilor produse de colesteatom.

Indiferent de tehnica aleasa, pacientul trebuie sa inteleaga si sa accepte necesitatea controalelor postoperatorii, intinse pe perioada a cel putin 5 ani de la prima operatie, cu frecventa stabilita de medic. In ciuda perfectionarii mijloacelor tehnice si a abilitatii chirurgilor care practica timpanoplastii, rata recidivelor colesteatomului se situeaza in jurul valorii de 25% (1 din 4 pacienti!)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/