Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
miercuri iunie 23rd 2021

Carcinom diferentiat invaziv al coductului auditiv extern – prezentare de caz

Pacientul P.I in varsta de 54 ani se prezinta in clinica pentru otoree si otalgie US. Din istoric retinem ca  simptomatologia a debutat in urma cu 5 luni ca jena la toaleta locala a CAE si otoree pentru care a primit tratament cu antibiotic, antiinflamator si picaturi local, fiind tratat ca o otita externa. In urma tratamentului simptomatologia nu s-a remis. Pacientul a fost sistematic la control conform programarilor facute de medicul curant din acel moment, de fiecare data primea alt tratament dar cu acelasi rezultat: simptomatologia era aceeasi si chiar incepea sa se agraveze. S-a adresat unui alt serviciu ORL unde i s-a indicat efectuarea unui examen computer tomograf. Acesta a evidentiat prezenta unei mase tumorale care ocupa in totalitate conductul auditiv extern, fara a depasi membrana timpanica.

La examenul otomicroscopic se observa la nivelul urechii drepte un mic osteom de conduct auditiv extern iar la nivelul urechii stangi se observa o formatiune tumorala care obstrueaza in totalitate conductul auditiv extern, umeda, de culoare rozacee, nedureroasa si nesangeranda la atingere.

S-a efectuat o audiograma tonala liminara pentru a vedea daca exista o afectare a auzului si intradevar exista o hipoacuzie usoara de transmisie la nivelul urechii stangi, datorata probabil obstructiei in totalitate a conductului auditiv extern, impiedicand transmiterea undelor sonore la membrana timpanica. Nivelul hipoacuziei ne permite sa presupunem ca in cavitatea timpanica este aer si ca  nu exista o afectare a lantului osicular, altfel diferenta aer – os pe audiograma ar fi fost mai mare.

S-a impus  efectuarea unui examen de rezonanta magnetica care a evidentiat proces inlocuitor de spatiu dezvoltat in CAE US, avand 16mm axul lung, ajungand pana la membrana timpanica, pe care o muleaza in totalitate, fara a o depasi, formatiunea largeste CAE avand 12mm cranio-caudal  (8 mm are cel drept), prin eroziunea peretilor ososi circumferential, foarte discret cranial si posterior, mai accentuat inferior si anterior, existand o solutie de continuitate de 2,6mm catre articulatia temporomandibulara, fara invazie propriu-zisa a spatiului articular dar existand minim edem la acest nivel.

In urma examenului clinic si paraclinic s-a stabilit diagnosticele de formatiune tumorala conduct auditiv extern US osteom mic conduct auditiv UD si deviatie de sept nazal. Se impune rezolvarea chirurgicala de prima intentie a formatiunii tumorale urmand ca dupa recuperarea postoperatorie, pacientul sa opteze si asupra celorlalte doua posibile interventii chirurgicale: a deviatiei de sept nazal si a osteomului de conduct auditiv extern de la nivelul UD.

S-a practicat exereza completa a formatiunii tumorale cu recoltarea unui fragment care a fost trimis la examen histopatologic. Aspectul intraoperator a fost de formatiune vegetanta ce ocupa in intregime CAE, aderenta la peretele anterior ce ocupa 2/3 mediale ale CAE, friabila, moderat sangeranda. Medial se extinde pana la membrana timpanica fara invazia acesteia sau a ligamentului anular. Zona intinsa de osteoliza a peretelui anterior CAE la contactul cu masa tumorala, fara intreruperea continuitatii osoase spre articulatia temporo mandibulara. Se frezeaza zona de osteoliza cu regularizarea reliefului osos. Controlul tegumentului la marginea ariei de exereza tumorala.

Postoperator evolutia a fost favorabila sub tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic. Rezultatul histopatologic a fost de carcinom diferentiat invaziv. Pacientul se externeaza si este indrumat catre o clinica specializata de oncologie.

Particularitatea la acest caz este in primul rand depistarea tardiva a formatiunii tumorale sau mai degraba nerecunoasterea ei de  „colegi de specialitate”, care l-au tratat ca pe o simpla otita externa; evolutia rapida in dezvoltare (5 luni din relatarile pacientului) si caracterul de liza osoasa (arata si agresivitatea tumorii), care a largit conductul auditiv cu aproximativ 4-5 mm.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/