Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
miercuri iunie 23rd 2021

Adenom pleomorf de glanda parotida – prezentare de caz

Pacient  de sex feminin, in varsta de 59 ani, pensionar, din mediul urban, se prezinta in clinica noastra pentru formatiune tumorala la nivelul regiunii parotidiene stangi.

Simptomatologia a debutat in urma cu aprox. 8 ani, avand un debut insidios, fiind corelat cu un episod de raceala. Pacientul nu a urmat nici un tratament, nefiind necesar deoarece simptomatologia nu era suparatoare.

Istoricul de antecedente personale patologice al pacientei este sarac, aceasta suferind doar de o hipertensiune arteriala gradul II  pentru care urmeaza tratament simptomatic: Tertensiv 2.5 mg, 1 drajeu seara.

In luna mai 2010, pacienta s-a prezentat in clinica pentru simptomatologia descrisa mai sus si a fost internata in vederea efectuarii unor investigatii si pentru a evalua oportunitatea unei eventuale interventii chirurgicale.

La examenul clinic de specialitate, inspectia a decelat prezenta unei tumefactii la nivelul regiunii parotidiene stangi cu tegumentul supraiacent de aspect normal iar la palpare formatiune tumorala de consistenta ferma, nedureroasa, mobila pe planurile profunde si superficiale 

S-a impus efectuarea unei tomografii pentru a stii cu exactitate care sunt raporturile tumorale si extensia regionala. Aceasta a evidentiat un  proces inlocuitor de spatiu in lobul superficial al glandei parotide stangi, 17/18 mm axial, cu contur net, usor lobulat.

Pentru a avea mai multe informatii despre caracteristicile tumorale am considerat necesara efetuarea si unui examen RM care a evidentiat hiposemnal intens T1, hipersemnal heterogen intens T2, se incarca cu contrast nesistematizat, pseudolobulat, sugerand substrat proliferativ cu etiologie acinara.

Pe baza anamnezei, examen clinic general pe aparate si sisteme, a examenului clinic ORL si a explorarilor paraclinice s-a formulat diagnosticul:

– Formatiune tumorala glanda parotida stanga  posibil cu caracter benign;

– HTA st II;

– Obezitate grad I

Evoluţia fara tratament este  deosebit de lentă, îndelungată.Chiar şi la dimensiuni mari îşi păstrează caracterul limitat.

Cresterea rapida in dimensiuni, aparitia durerilor spontane, aparitia paraliziei de nerv facial, aderenta formatiunii tumorale la planurile profunde si superficial sunt caracteristici de malignizare.

S-a decis practicarea interventiei chirurgicale: ablatie formatiune tumorala parotida stanga cu conservarea nervului facial. S-a realizat enucleerea relativ facila a acesteia; sangerare minima. Se conserva portiunea anterioara a lobului superficial, fara aspect de invazie tumorala.

Intraoperator, formatiunea  tumorala  este localizata in lobul superficial,  de consistent fermă, elastică, nodulară, net delimitată de o capsulă conjunctivă de culoare albă; dimensiuni de 3.5/2 cm.

Rezultatul de la examenul anatomo-patologic  a fost de adenom pleomorf de glanda parotida  stanga.

Evolutia postoperatorie a fost favorabila; pacientul s-a externat in curs de vindecare chirurgicala, cu recomandarile de a reveni la control.

Ca si particularitati cu adresa la acest caz trebuie sa precizam:

–         Evolutia lenta, indelungata, reprezentata de aproximativ 8 ani;

–         Caracterul benign reprezentat prin  sediul (fiind localizata in lobul superficial) forma si consistenta tumorala (ferma,  elastica);

–         Absenta paraliziei faciale;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/