Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Consecintele neprevazute ale utilizarii magnetilor intra-auriculari

Pcientul A.P, in varsta de 24 ani, de sex masculin s-a prezentat la spital pentru senzatie de corp strain in ureche, otalgie si otoree UD. Simptomatologia a debutat in urma cu 16 zile, cand si-a introdus in urechea dreapta un magnet. Tentativa de a-l extrage ulterior singur a esuat dupa mai multe incercari nereusite. Pacientul are in antecedente un bogat istoric de otoree bilateral pentru care facea ocaziona tratament local cu picaturi.

La examenul otomicroscopic efectuat am descoperit la urechea dreapta o perforatie umeda in ½ anterioara a membrane timpanice, sechelara, anterioara traumatismului.

Similar, la urechea stanga exista o perforatie cvasitotala, uscata, sechelara, cu eroziuni la nivelul descendentei nicovalei;

A fost efectuata o audiograma tonala liminara pentru a obtine informatii functionale auditive (daca exista eroziuni sechelare la nivelul osisoarelor, sau intreruperi de lant provocate de tentativele nereusite de extractie).

Rezultatul acesteia a fost de hipoacuzie de transmisie bilaterala, mai accentuata pe US.

Diagnosticul final este de otita medie acuta  posttraumatica cu retentie de corp strain metalic in protimpan si perforatie larga in ½ ant membrana timpanica, sechelara, anterioara traumatismului la urechea dreapta si perforatie uscata cvasitotala la urechea stanga.

Optiunea terapeutica in acest caz este reprezentata de rezolvarea chirurgicala la ambele urechi.  Prioritara este interventia chirurgicala  pentru urechea dreapta, de unde trebuie extras corpul strain magnetic si refacuta membrana timpanica, umand ca si urechea stanga sa beneficieze de o interventie chirurgicala ulterior.

S-a intervenit chirurgical la urechea dreapta si s-a efectuat extractia corpului strain metalic UD urmata de miringoplastie pe cale  retroauriculara cu aponevroza temporala under-lay pe sub manerul ciocanului lipita cu tissucol;

Intraoperator s-a gasit un corp strain metalic, cilindric cu diam de 3mm si grosime de 1 mm cu depozite de oxid de fier pe suprafata, de culoare maronie, amplasat in protimpan.

Postoperator, evolutia a fost complicata de o inflmatie minora localizata la nivelul pavilionului auricular, care a avut o evolutie favorabila sub tratamentul antibiotic si antiinflamator instituit.

Am decis sa prezentam acest caz pentru ca situatia descrisa mai sus nu este singulara, devenind din ce in ce mai frecventa. Acesti magneti,  considerati „solutia ideala” pentru a depasi masurile de securitate instituite cu prilejul diferitelor examene, nu reareori se transforma intr-un factor de agresiune majora asupra delicatelor structuri timpano-osiculare. Urmatoarele situati pot duce la complicatii neprevazute: fie nu mai pot fi scosi din ureche  de persoana in cauza, fie determina o perforatie de timpan, fie exista deja o patologie mai veche de ureche (perforatia membranei timpanice) si „scapa” prin perforatie direct in urechea medie. Daca nu sunt extrasi la timp pot determina infectii, leziuni ale osisoarelor, intr-un cuvant pot afecta – uneori ireversibil! – urechea medie. Punand in balanta avantajele si dezavantajele, ar trebui sa reflectam mai mult, sa fim realisti si sa nu ne mai punem in pericol sanatatea pentru lucruri care au cu siguranta si alte mijloace de rezolvare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/