Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
sâmbătă aprilie 17th 2021

Afectiune otologica bilaterala la un pacient cu suferinta rinosinuzala cronica – caz clinic

Pacient  protezat auditiv la urechea stanga, in varsta de  42 ani, sex feminin, se prezinta in clinica noastra cu otoree US, hipoacuzie, cefalee si rinoree anterioara si posterioara.

Simptomatologia  otologica a debutat din copilarie, cu episoade pasagere de otoree si otalgie pentru care a urmat tratament ocazional cu antibiotic si picaturi de ureche;  de 4 ani a semnalat o scadere de auz pentru care I s-a recomandat protezare auditiva.

Din antecedentele heredocolaterale retinem ca la varsta de 15 ani a suferit o interventie la urechea stanga pentru un polip auricular ceea ce ne certifica suferinta veche a urechii si o colecistectomie in 2003.

Am inceput investigatiile cu o endoscopie nazala unde s-a descoperit o deviatie spre dreapta a septului nazal, cuprezenta secretiilor patologice la acest nivel si mucoasa hiperemiata.

La examenul otomicroscopic efectuat am descoperit la urechea stanga o perforatie larga, veche, umeda, cu leziuni la nivelul descendentei nicovalei.

Similar, la urechea dreapta exista o perforatie centrala, uscata, iar prezenta  inelului  cicatriceal certifica vechimea perforatiei.

Acumetria instrumental arata un Rinne negative bilateral si Weber lateralizat US. Audiograma tonale liminara e evidentiat existenta unei hipoacuzii de transmisie bilaterale predominant US, cu o diferenta aer-os  medie de 30dB pentru UD si 43 dB pentru US.

S-a impus efectuarea unui examen computer tomograf  atat pentru a obtine informatii legate de starea sinusurilor nazale si pentru a descoperi cauza secretiilor nazale existente,  cat si starea ambelor urechi. Rezultatul a fost de sinuzita maxilo-etmoido-frontala dreapta cu continut lichidian si deviatie de sept nazal.

Tomografia de inalta rezolutie a urechii medii a evidentiat membrana timpanica ingrosata, retractata in pars  flacida, retractata si perforata in pars tensa, ajungand in contact cu suprastructura scaritei. Debriuri dense au fost evidentiate  in spatiul Prussak, in recesul epitimpanic anterior, epitimpan  si antrul mastoidian, cu fina eroziune a peretilor antrali.  Manubriul ciocanului are contur fin neregulat , apofiza anterioara fiind absenta.
Capul ciocanului este normal, spatiul articular maleo-incudal este pastrat , dar corpul nicovalei este heterogen, sugerand eroziune osiculara la acest nivel, lipseste procesul lung si cel lentiform al nicovalei si capitulul scaritei, bratele scaritei sunt prezente, normal pozitionate pe fereastra ovala; interfata stapedio-vestibulara este libera.
Similar la urechea dreapta membrana timpanica ingrosata, perforata in pars tensa, calcificata in portiunea restanta;
-debriuri dense ce ocupa spatiul Prussak, inglobeaza articulatia maleo-incudala, fara eroziune osiculara la acest nivel; de asemenea, ciocanul si scarita sunt normale.
Fereastra ovala si fereastra rotunda sunt libere.
Sinus timpani si recesul facialului , antrul si celulele mastoidienecentrale sunt normal pneumatizate si aerate.

Cumuland rezultatul final al testelor formulam diagnosticul de deviatie de sept nazal, rinita cronica hiprtrofica, sinuzita maxilo-etmoido-frontala, hipoacuzie de transmisie bilaterala, predominant US, otomastoidita cronica US, sechele cicatriceale UD.

Atitudinea terapeutica adoptata in acest caz  a fost complexa si secventiala, necesitand mai multe interventii chirurgicale functionale si reconstructive. Prioritara este interventia de recalibrarea anatomo-functionala a foselor nazale prin cura chirurgicala a deviatiei de sept nazal simultan cu cura chirurgicala Caldwell-Luc a sinusului maxilar drept. Urmatoarea etapa chirurgicala va include interventiile otologice, incepand cu urechea stanga unde tomografia a confirmat prezenta leziunilor lantului osicular; ulterior va fi programat timpanoplastia la urechea dreapta. Preconizam ca in urma interventiilor functionale otologice pacienta nu va mai fi nevoita sa poarte proteza auditiva.

S-a indicat efectuarea unui tratament cu aerosoli timp de 3 saptamani  dupa care s-a intervenit chirurgical, efectuandu-se rezectie repozitie septala si cura chirurgicala radicala Caldwell Luc pe partea dreapta. Postoperator, la 24 de ore s-a realizat demesarea atat a meselor nazale cat si a celei din sinusul maxilar; sangerarea a fost moderata.

Evolutia a fost favorabila sub tratament antibiotic, antiinflamator si cu aerosoli. S-a realizat toaleta locala si anemizari zilnice iar la 5 zile postoperator s-au extras firele de sutura. Va continua tratamentul cu aerosoli timp de 3 saptmani postoperator.

Planul terapeutic include controalele postoperatorii periodice, iar dupa refacerea completa se va interveni chirurgical la urechea stanga.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/