Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
sâmbătă aprilie 17th 2021

Paragangliom jugulo-timpanic cu extensie la mastoida

Prezint cazul unei paciente in varsta de 17 ani, din mediul urban,  care se adreseaza Clinicii Urechii pentru  senzatie de plenitudine aurala, acufene UD si hipoacuzie UD.

Simptomatologia a debutat in urma cu aproximativ 12 luni, initial cu senzatie de plenitudine auriculara UD. Hipoacuzia s-a instalat treptat, neputand preciza cu exactitate momentul debutului. Acufenele au aparut in urma cu 6 luni si au caracter pulsatil.

Analizele uzuale de laborator: in limite normale; Grup sanguin AII, Rh pozitiv

S-a efectuat o radiografie pulmonara: normal pulmonar si cardioaortic;

La examenul otomicroscopic  se observa o masa tumorala  rotund ovalara, de culoare rosu-violaceu, ce bombeaza sub  membrana timpanica, avand  caracter pulsatil.

S-a  audiograma tonala liminara care arata o hipoacuzie  neurosenzoriala profunda gradul II UD, auz normal US.

S-a impus efectuarea unui examen computer tomograf  de stanca temporala de inalta rezolutie si a unei rezonante magnetice nucleare cu substanta de contrast. Concluzia examenului a fost de proces inlocuitor de spatiu de 8/7 mm in hipotimpan, care se extinde caudal catre fosa jugulara, unde exista o masa tumorala de 15/18 mm.

Portiunea timpanica inglobeaza scarita, fara eroziune de lant osicular, obstruand fereastra rotunda si ovala.  Formatiunea jugulara erodeaza peretii foramenului  jugular amprenteaza vena jugulara interna dreapta, inglobeaza carotida interna la intrarea in canalul carotic, erodand peretii acestuia la acest nivel. Traiectul facialului in gaura stilo-mastoidiana este adiacent acestei formatiuni.

Concluzia examenului computer tomograf si a rezonantei magnetice nucleare a fost de paragangliom jugulo timpanic drept.

Pe perioada internarii pacienta a efectuat urmatoarele consulturi interdisciplinare:

–          Neurochirurgical: Tumora glomica foramen jugular drept; fara alte deficite neurologice in momentul examinarii;

–          Neurologic: Clinic normal in momentul examinarii; eco doppler cervicocerebral normal;

–          Cardiologic: afirmativ toleranta la efort; TA = 110/60 mm Hg;

–          Cardiovascular: fara modificari patologice la nivelul arterelor carotide si venelor jugulare la nivel cervical;

In urma examenului clinic si paraclinic s-a stabilit diagnosticul de glomus jugulotimpanic drept, hipoacuzie neurosenzoriala profunda gradul II.

Solutia terapeutica pentru care s-a optat in acest caz a fost una combinata chirurgie + radioterapie. S-a indicat mai intai ablatia chirurgicala a tumorii, urmata de radioterapie cu raze gamma pentru tratarea resturilor tumorale restante adiacente arterei carotide.

S-a intervenit astfel chirurgical, sub AG IOT,  efectuandu-se  petrectomie subtotala cu reamplasare de nerv facial in cavitatea postoperatorie. Ablatia subtotala a formatiunii glomice jugulo-timpanice si inchidere definitiva in deget de manusa  a CAE drept.

Intraoperator, aspectul macroscopic a fost de tumora vasculara, pulsatila, de culoare rosiatica, extrem de hemoragica, cu serioase dificultati de realizare a hemostazei. La trezirea din anestezia generala pacienta a prezentat nistagmus orizontal de tip paralitic.

Postoperator pacienta a ramas cu un deficit motor facial de 77 %, functia faciala restanta fiind de 23 % si cu un sindrom vertiginos de tip periferic care s-a remis  la 3 zile postoperator.  A urmat tratament antibiotic, antiinflamator, antialgic, perfuzii cu vitaminoterapie, cortizon ,vasodilatatoare si toaleta locala zilnica a plagii, evolutia postoperatorie fiind simpla, lipsita de complicatii locale.

La externare pacienta a fost indrumata catre o sectie specializata in terapie cu raze gamma knife in vederea efectuarii celei de-a doua etape de tratament pentru resturile tumorale pericarotidiene.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/