Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
joi septembrie 16th 2021

Mucocelul sinusal

Mucocelul este o afectiune caracterizata prin producerea, acumularea si retentia unei secretii mucoase, gelatinoase in cavitatea unui sinus. Elementul determinant pentru dezvoltarea mucocelului este blocarea canalului de drenaj naso-sinusal (in cazul sinusului frontal), care favorizeaza acumularea acestui lichid impreuna cu imposibilitatea drenarii lui, avand drept consecinta in timp, subtierea peretilor cavitatii sinusale si exteriorizarea chistului la regiunile invecinate.

Ca si epidemiologie, mucocelul este mai frecvent la barbati decat la femei, localizat mai frecvent la nivelul sinusului frontal sau la nivelul sinusului etmoidal.

Cauza cea mai frecventa care determina aparitia mucocelului este reprezentata de blocarea canalului nazo sinusal care impiedica drenarea secretiilor din cavitatea sinusala; mai amintim pe langa aceasta cauza si alte cauze favorizante: malformatii , inflamatii ale mucoasei, osteoame.

Anatomie patologica: continutul chistului este de culoare galbuie aurie, de consistenta mucoasa, gelatinoasa si  de cele mai multe ori nu este fetid. Peretii ososi se atrofiaza, se subtiaza progresiv apoi sunt resorbiti complet.

Evolutie este lenta si cuprinde doua perioade: latenta si de exteriorizare.

Perioada de latenta este asimptomatica, doar in cazuri rare pacientul poate prezenta rinoree mucoasa intermitenta unilateral (explicata prin deschiderea intermitenta a canalului nazo sinusal). In aceasta faza doar examenul radiologic precizeaza diagnosticul: opacitate relativa a sinusului sau transparenta marita a sa.

Perioada de exteriorizare:  in aceasta faza, datorita exteriorizarii chistului pot apare simptome oculare, tumefactie in regiunea unghiului orbitar supero intern, diplopie, scaderea acuitatii vizuale prin compresia nervului optic, epifora prin compresia sacului lacrimal sau nevralgii fronto orbitare date de compresia chistului.

La inspectie se poate observa o tumefactie la nivelul sinusului afectat acoperita de tegument de aspect normal. La palpare tumefactia este neteda, rotunda, dura si pare a face corp comun cu osul, este nedureroasa.

La rinoscopia anterioara se poate observa o formatiune buloasa, de marime considerabila, acoperita de o mucoasa de aspect normal.

Diagnosticul pozitiv este bazat pe simptomatologia subiectiva, obiectiva si radiologica.

Diagnosticul diferential poate fi facut cu osteomul la inceputul fazei de exteriorizare a formatiunii chistice, cu osteosarcomul, sarcomul  sau goma luetica incipienta situata la acest nivel. In perioada de exteriorizare in orbita poate fi confundata cu formatiuni chistice orbitare: chist dermoid sau meningoencefalocel.

Complicatii:

–     infectioase:  sunt consecinta infectarii continutului cavitatii chistului ce pot determina aparitia unor sinuzite. Daca continutul sinusal patrunde in endocraniu pot determina aparitia unor abcese extradurale, meningite, abces cerebral sau tromboflebite de sinus longitudinal si cavernos;

–    mecanice:  date de compresia formatiunii chistice asupra tesuturilor si organelor invecinate: deplasari ale globului ocular, nevrite, atrofie de nerv optic, diplopii.

Tratamentul: este numai chirurgical. Consta in cura chirurgicala a sinusului afectat cu chiuretarea mucoasei sinusale pentru a impiedica aparitia recidivelor si desfundarea canalului nazo sinusal.

Postoperator tratamentul consta in toaletari zilnice, tratament antibiotic, antiinflamator, dezobstruante nazale, aerosoli.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/