Hidropsul endolimfatic este o stare fiziopatologică in care apare o distensie hidropică a sistemului endolimfatic. Clinic se manifesta prin vertij episodic repetat, hipoacuzie, tinitus, senzaţie de plenitudine aurală de partea afectată. Tratamentul hidropsului labirintic se incepe sistematic, initial prin dieta hiposodata, evitarea consumului de cafea, alcool, tutun; pacientul este instruit sa adopte un stil de viata sanatos. Urmatoarea etapa este reprezentata de tratamentul medicamentos: antiemetice, vasodilatatoare, sedative iar ultima etapa este reprezentata de terapia chirurgicala, daca celelalte etape nu se dovedesc a fi eficace.
Voi prezenta cazul unui pacient care s-a incadrat in aceasta schema terapeutica si rezolvarea chirurgicala si-a dovedit eficacitatea in devafoarea celorlalte metode terapeutice.
Pacient in varsta de 50 de ani, din Bucuresti, s-a prezentat la clinica noastra acuzand vertij, hipoacuzie si acufene UD. Simptomatologia a debutat cu instalarea treptata a hipoacuziei, in urma cu 6 ani urmata de acufene UD (care au aparut in timpul unui puseu de hipertensiune arteriala) cu caracter intermitent la debut.
In urma cu 3 ani au aparut crize de vertij rotator cu durata de la cateva minute – cateva ore însoţit de fenomene vegetative (greaţă, vărsături, transpiraţii reci, paloare). (primul episode de vertij a aparut in context de stress si suprasolicitare).
La examenul clinic efectuat:
– Examenul videootoscopic a aratat timpane de aspect normal.
– Probele clinice cu diapazonul : Rinne pozitiv bilateral, Weber lateralizat spre stanga.
– Pacientul nu prezenta nistagmus in momentul consultului.
Pentru stabilirea diagnosticului, avand in vedere hipoacuzia semnalata de catre pacient, am inceput cu bilantul audiologic: Audiometria tonala – a aratat o hipoacuzie neurosenzoriala mijlocie (pragul auditiv mediu la 63.75 dB) la urechea dreapta, in platou, iar la urechea stanga o hipoacuzie neurosenzoriala usoara (MPT =35 dB).
Imitanta acustica – timpanograma de tip A bilateral, reflexul stapedian prezent ipsi si contralateral.
Otoemisiunile acustice – absente la urechea dreapta si partial prezente la urechea stg.
Potentialele evocate auditive – intervalele I-V si latentele undelor normale bilateral
Posturografia statica si dinamica – afectare imput somatosenzorial si vestibular
Electrocohleografia cu electrod extratimpanal – valoarea obtinuta a raportului SP/AP de 67%.
Electocohleografia cu electrod transtimpanal valoarea obtinuta a raportului SP/AP de 74% pledeaza pentru existenta hidropsului endolimfatic, proba avand o specificitate de aprox. 95 % .
Pacienta a completat un chestionar de vertij, Jacobson, in urma caruia a cumulat un punctaj de 70 pct, ceea ce confirma ca vertijul este perceput de pacient ca pe un handicap sever.
Pa perioada internarii a efectuat consulturi interdisciplinare:
– neurologic: Sdr vestibular de tip periferic; in rest examen neurologic inlimite normale;
– cardiologic: HTA ST I; insuficienta cardiaca;
– boli interne: diabet zaharat tip II, obezitate grad I;
– psihiatric: tulburare depresiv anxioasa secundara;
Pa baza examenului clinic si a investigatiilor paraclinice s-au stabilit urmatoarele diagnostice:
– Hidrops labirintic UD;
– Sdr vertiginos de tip periferic;
– HNS medie UD, usoara US;
– Tinitus UD;
– HTA ST I;
– Insuficienta cardiaca;
– diabet zaharat tip II;
– obezitate grad I;
– tulburare depresiv anxioasa secundara.
Pacienta a urmat o perioada de 6 luni de dieta, tratament medicamentos specific hidropsului endolimfatic dar crizele vertiginoase nu s-au modificat motiv pentru care s-a recomandat pacientei rezolvarea chirurgicala de decomprimare de sac endolimfatic, care s-a efectuat sub AG IOT.
Postoperator pacienta a mai avut 2 zile de vertij, la intensitate mult redusa fata de crizele antecedente. Sub tratament antibiotic, antiinflamator, vasodilatatoare si antiemetice evolutia a fost favorabila.
Pacienta s-a externat cu recomandarile de a veni la control saptamanal in prima luna; va continua tratamentul cu betaserc inca 2 luni postoperator; va evita expunerea la curenti de aer, efortul fizic;