Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Otita medie seroasa acuta – Miringotomia

Otita medie seroasa acuta este o boala a urechii medii care se manifesta prin scaderea auzului (senzatie de ureche infundata). Este produsa prin acumularea de lichid in spatele membranei timpanice. In mod normal, urechea medie, in care se afla osisoarele, contine aer. Acesta asigura transmiterea normala a sunetelor prin intermediul lantului de osisoare de la timpan  catre urechea interna.

Prin blocarea orificiului trompei Eustache (care face conexiunea intre urechea medie si nas), sau ca urmare a unor stari inflamatorii din sfera ORL ventilarea urechii medii nu se va mai realiza normal Consecinta acestui fapt este o scadere a presiunii din casa timpanului urmata de acumularea de lichid care nu mai poate fi drenat prin tuba Eustache. Cauza cea mai frecventa a obstructiei tubare acute este o infectie a cailor respiratorii superioare (viroza, gripa, sinuzita) sau alergia nazala. Poate afecta o singura ureche sau pe amandoua si este foarte des intalnita la copilul mic in jurul varstei de 3-6 ani. Unul sau doua episoade anuale cu o durata sub 3 saptamani se pot vindeca spontan sau cu tratament fara a lasa sechele auditive.

Ce trebuie sa stiu despre tratament?

Initial tratamentul este medical (antibiotic, antiinflamator, antialergic, decongestionant nazal, aerosoli). Persistenta lichidului impune tratamentul chirurgical care consta in miringotomie – se practica o mica incizie la nivelul membranei timpanice si se aspira lichidul din urechea medie. Vindecarea micii perforatii se produce foarte rapid (in citeva zile-saptamini). Fara tratament poate evolua spre otita medie supurata acuta sau spre otita medie seroasa cronica.

Anestezia:

 • La adult operatia este efectuata de regula sub anestezie locala.
 • La copii se prefera anestezia generala. In aceasta situatie medicul anestezist va solicita o serie de investigatii suplimentare (radiografia cord-pulmon, avizul medicului pediatru pentru anestezie, alte analize in functie de bolile asociate de care sufera copilul)

Operatia:

Consta in perforarea membranei timpanice urmata de evacuarea prin aspirare a fluidului din urechea medie

Tehnica operatorie

(videofilm-YouTube)

 • Durata interventiei este de aproximativ 10 minute
 • Daca afectiunea este prezenta la ambele urechi, se efectueaza miringotomia bilateral in acelasi timp operator
 • La adulti se practica anestezia locala, la copii este de preferat anestezia generala
 • Dupa operatie:

 • Nu se impune nici o restrictie alimentara
 • Puteti parasi spitalul in aceeasi zi (dupa citeva ore daca anestezia a fost generala)
 • Nu e nevoie de medicatie suplimentara postoperator
 • Este recomandabil sa mestecati guma cit mai des pentru buna functionare a trompei Eustache
 • Veti reveni la control dupa o saptamina si apoi lunar

Atentie!

Pe durata cat timpanul este perforat, cutia timpanica comunica liber cu exteriorul. Ca urmare, orice infectie a urechii externe se poate extinde la urechea medie producand o otita medie supurata. Din acest motiv trebuie evitata patrunderea apei in ureche pe toata perioada existentei microperforatiei (la baie/dus urechile se vor proteja cu tampoane mici de vata imbibate la capatul exterior cu vitamina A uleioasa sau cu dopuri speciale pentru urechi). Suspendarea acestei restrictii va fi facuta de catre medic dupa examinarea atenta a timpanului la microscop !

Reader Feedback

8 Responses to “Otita medie seroasa acuta – Miringotomia”

 1. Otita « Noi: copilaria, de la mic la mare spune:

  […] aici, aici si aici. Share this:FacebookEmailPrintLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. nykoleta spune:

  Buna ziua!
  Am o otita seroasa diagnosticata de o doamna doctor de la Spitalul Panduri in urma unei audiometrii.Mi-a dat tratament timp de 10 zile cu Paracetamol,Aerius,Sinupret si Nasic spray.De 4 zile iau tratamentul si nu este nicio schimbare,cu urechea stanga tot nu aud,o simt infundata si parca simt o presiune.Exista vreo sansa sa se desfunde cu acest tratament?
  Multumesc!

 3. Daca diagnosticul a fost corect si interventia reusita, atunci auzul este recuperat inca de pe masa de operatie. Este posibil ca una dintre cele doua conditii sa nu fi fost indeplinita.
  Oricum, va recomand sa efectuati un examen otomicroscopic la un medic otolog cu experienta inainte de a efectua alte manopere chirurgicale.

 4. ismail diner spune:

  buna ziua! am si eu otita seroasa si mi au facut si mie operatia astazi…si mau chemat sa mai vin peste 2 zile sa repeta interventia. tin sa spun ca nu aud deloc cu urechea stanga….
  imi puteti da niste sfaturi….si ce o sa se intample in continuare…
  va multumesc!

 5. georgiana spune:

  BUNA ZIUA. DACA IN URMA INVESTIGATIEI DE SPECIALITATE SE INFIRMA DIAGNOSTIGUL DE TIMPAN PERFORAT CARE SUNT PASII CARE TREBUIESC URMATII?

  • Inteleg ca a existat o astfel de suspiciune (perforarea timpanului). Situatia difera in functie de vechimea perforatiei, de cauza acesteia si de prezenta infectiei. Pentru a fi pe deplin linistita in legatura cu posibilitatea unor sechele auditive, va recomand sa efectuati un examen otomicroscopic la un medic otolog cu experienta.

 6. […] Timpanotomia (paracenteza) reprezintă puncţia timpanului în scopul eliminării secreţiei purulente din cutia timpanică. Această metodă, efectuată sub anestezie generală, la otomicroscop, este indicată în otitele medii acute care nu răspund la medicaţie după 48 de ore şi prezintă ca simptome durere mare de ureche, febră, stare generală alterată, sau în formele cu complicaţii. […]

 7. Clinica Urechii | Otita medie seroasa acuta spune:

  […] Este o boala a urechii medii care consta in scaderea auzului (senzatie de ureche infundata) produsa prin acumularea de lichid in spatele membranei timpanice. In mod normal, urechea medie, in care se afla osisoarele, contine aer, asigurind astfel transmiterea normala a sunetului catre urechea interna. Prin blocarea orificiului trompei Eustache …. citeste mai mult […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/