Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Otomastoidita TBC izolata

[kaltura-widget wid=”v3wbtr84as” width=”400″ height=”365″ addpermission=”” editpermission=”” /]
Pacienta S. N. in varsta de 27 ani, din mediu urban, se prezinta la Clinica Urechii in decembrie 2008 acuzand otoree, otalgie si sensibilitatea punctelor mastoidiene la urechea stanga, insotite de episoade de vertij. Simptomatologia a debutat cu mai multi ani in urma si a evoluat in intensitate in ultima perioada. Examenul clinic otomicroscopic evidentiaza perforatie larga a membranei timpanice la urechea stanga, aspect de granulare polipoasa a mucoasei peretelui medial al cutiei timpanice si polipi marginali. Endoscopia nazala obiectiveaza prezenta deviatiei de sept nazal cu efect obstructiv in special pe partea stanga. Starea generala a pacientei este buna, cu mentiunea ca indexul masei corporale este 17, sub limita inferioara a normalitatii (18,5 – 24,9), obtinut prin mentinerea unei cure de slabire. Impactul biologic este agravat de faptul ca pacienta este fumatoare aprox. 20 tigari pe zi, cu ritm de lucru intens la birou si program de masa si odihna neregulat. Tomografia computerizata de inalta rezolutie pentru urechea medie evidentiaza aspect de mastoidita pe partea stanga, mastoidele fiind bine dezvoltate bilateral, cu opacifierea celulelor pe partea stanga si a cutiei timpanice in intregime, nicovala si capul ciocanului erodate, scarita prezenta si integra la nivelul nisei ovale.
Audiograma tonala ne arata hipoacuzie tip transmisie la urechea stanga, cu diferenta aer-os medie de 42 dB, fara afectarea functiei nervului auditiv.
In urma analizelor biochimice care releva o usoara anemie si a radiografiei pulmonare care nu evidentiaza modificari, se practica cura chirurgicala a deviatiei de sept sub anestezie generala cu o evolutie buna postoperatorie, dar prelungita fata de medie.

mastoidita tbc
In vara anului 2009, la un interval de 6 luni de la interventia rinologica fara otoree la urechea stanga, se practica timpanoplastie in tehnica inchisa: antro-adito-aticotomie cu pastrarea peretelui posterior al conductului auditiv extern, mastoida fiind plina cu tesut dens, infiltrativ, osteitic ce se trimite la examen histopatologic; aplatizarea cu freza a versantilor cavitatii si asigurarea unei bune aerari mastoidiene prin timpanotomie posterioara; incudectomie si rezectie cap de ciocan; miringoplastie cu aponevroza de muschi temporal under-lay lipita cu Tissucol. Evolutia a fost grevata de aparitia unei colectii retroauriculare la 3 saptamani postoperator tratata cu antibiotic injectabil si spalaturi locale. Rezultatul histopatologic al biopsiei ne descrie tesut de granulatie nespecific. Otoreea cronica s-a mentinut, insotita de otalgie, creand un mediu ostil pentru dezvoltarea vascularizatiei neotimpanului. La 2 luni postoperator evolutia s-a complicat cu aparitia unei otite externe furunculoase tratata local cu mese cu Rivanol si antibiotic injectabil, iar peste inca 1 luna apexul mastoidian stang a devenit sensibil la palpare. In aceasta perioada neotimpanul s-a mentinut in pozitia initiala dar s-a transformat intr-o membrana fara vascularizatie, alba, atona, pe sub care se exteriorizeaza in permanenta o secretie. Dupa efectuarea unei tomografii computerizate de ureche medie si mastoida s-a decis reinterventia chirurgicala de asanare a focarului supurativ, hemoleucograma si radiografia pulmonara fiind in limite normale. Astfel, la mijlocul lunii octombrie 2009, s-a practicat revizia chirurgicala a cutiei timpanice si a cavitatii mastoidiene stangi cu descoperirea unui tesut granulomatos, aton, dens, ce se ableaza si se trimit multiple probe la examene micobacteriologice si histopatologice. S-a pastrat intact peretele posterior al conductului auditiv extern datorita dimensiunii mari a cavitatii mastoidiene si a functiei bune a trompei lui Eustachio. Rezultatul acestora a fost tuberculoza de ureche medie si mastoidita cu bacili Koch intens pozitivi in toate probele.
Pacienta a fost externata in curs de vindecare chirurgicala din sectia ORL pentru a incepe cat mai rapid tratamentul antituberculostatic intr-un serviciu specializat de pneumoftiziologie, urmand a se prezenta regulat la control ORL. Pe termen lung, pacienta va beneficia de o reconstructie functionala a urechii medii prin refacerea lantului osicular cu un implant partial de titan si miringoplastie.

Reader Feedback

One Response to “Otomastoidita TBC izolata”

  1. Aducem pe aceasta cale multumiri domnului Conf. dr. George Mincu, a carui vasta experienta clinica a avut o importanta decisiva in clarificarea diagnosticului si orientarea terapeutica adecvata a acestui caz.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/