Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Otoscleroza asociata cu hipoplazia apofizei descendente a nicovalei

[kaltura-widget wid=”2dxybvhh0w” width=”400″ height=”365″ addpermission=”” editpermission=”” /]

Pacientul H. C. in varsta de 30 de ani, din mediu urban, se prezinta la Clinica Urechii cu hipoacuzie bilaterala instalata progresiv debutata in urma cu aproximativ 15 ani. La varsta de 17 ani a fost diagnosticat cu otoscleroza bilaterala si a fost supus unei interventii chirurgicale la urechea stanga (mobilizare platinara).

Tomografia de inalta rezolutie preoperatorie a confirmat prezenta unui focar otosclerotic platinar masiv si prezenta suprastructurii scaritei.

Videofilmul prezinta o surpriza intraoperatorie rara: asocierea otosclerozei masive cu o malformatie osiculara si anume hipoplazia apofizei descendente a nicovalei. In aceasta situatie am apelat la o rezolvare inedita, destinata de obicei chirurgiei de revizie a otosclerozei, cand apofiza descendenta este compromisa ca urmare a unei interventii chirurgicale anterioare. Stapedotomia laborioasa combinata prin frezare si laser datorita grosimii extreme a platinei (vizibila in film) a fost urmata de maleo-vestibulointerpozitia unui piston de titan cu lungimea de 8.5 mm, dupa crearea unei butoniere speciale la nivelul colului ciocanului.

Recuperarea auditiva obtinuta astfel a fost excelenta.

Reader Feedback

2 Responses to “Otoscleroza asociata cu hipoplazia apofizei descendente a nicovalei”

 1. mihai spune:

  buna ziua!
  am 27 de ani si am o afectiune la urechea stanga. din cate am citit pe site-ul vostru cred ca e vorba de otoscleroza insa nu sunt sigur. am fost de mai multe ori la orl la o policlinica si mi s-a spus ca e hipoacuzie, ca timpanul e bun doar ca, canalul urechii este foarte ingust. problema este ca nu aud deloc la urechea stanga pt ca canalul urechii este blocat, timpanul cred ca nu are nimic deoarece mai aud cateodata un tuuit in interiorul urechii.
  daca din spusele mele de mai sus va puteti da seama despre ce afectiune e vorba va rog sa ma ajutati cu cateva informatii si anume:
  -daca se poate opera si in ce proportie pot sa-mi recapat auzul.
  -cat de riscanta este o astfel de operatie.
  -daca operatia are efecte secundare, sau va fii vizibila in exterior(ex:cicatrice).
  -unde pot sa fac o astfel de operatie
  -ce costuri implica o astefel de operatie.

  sper sa primesc raspuns!
  va multumesc!

  • Este greu de apreciat din relatarile dvs. care este afectiunea de care suferiti. Daca este vorba de o stenoza (ingustare) a conductului auditiv, ati putea beneficia de o interventie chirurgicala corectoare. Va recomand sa efectuati mai intai o evaluare amanuntita otologica si audiologica pentru precizarea diagnosticului.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/