Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
luni iunie 21st 2021

Adenom pleomorf de glanda parotida cu multiple recidive

Autor: dr. Madalina Ilie

Pacientul  G.T. in varsta de 31 de ani, din mediul urban, se prezinta in decembrie 2009 in clinica ORL din SUUMC Bucuresti cu multiple formatiuni laterocervicale stangi care au aparut in urma cu aproximativ 6 luni.

Examenul clinic evidentiaza multiple formatiuni tumorale de mici dimensiuni pre si retroauriculare stangi nedureroase, mobile bine delimitate. Una dintre formatiunile retroauriculare este aderenta la planurile profunde si la cel superficial superficial. Tegumentul local este de aspect normal.

Examenul computer tomograf evidentiaza prezenta unor multiple formatiuni microtumorale la nivelul lojei parotidiene stangi cu diametrul maxim de 5,7/5,2/3,3 mm avand raporturi cu apofiza stiloida si pachetul vascular jugulo-carotidian stang. Cranial,una dintre formatiuni protuzioneaza in conductul auditiv extern stang. Posterior se noteaza modificari de osteoliza si deformare a mastoidei stangi.

Din antecedentele personale patologice retinem ca pacientul a suferit 3 interventii chirurgicale:

– 1999: parotidectomie lob superficial stang cu biopsierea piesei operatorii. La 5 zile de la interventia chirurgicala, rezultatul biopsiei evidentiaza diagnosticul de adenom pleomorf pentru care se incepe o cura de iradiere de 25 de sedinte la interval de 3 zile.

– 2004: ablatie recidiva tumorala stanga si rezectie partial apex mastoidian stang;

– 2007: ablatie recidiva tumorala circumscrisa de aproximativ 3 cm, strict superficial fara raporturi cu nervul facial.

Tratamentul aplicat in acest caz este exclusiv chirurgical, prin ablatia formatiunilor tumorale retroauriculare, preauriculare cat si a celor din conductul auditiv extern, cu prelevare de biopsie. In cursul fiecarei interventii chirurgicale, la acest pacient, s-a folosit monitorizarea nervului facial, precizand faptul ca nu a avut deficit motor al nervului facial dupa nici una dintre aceste interventii.

 Evolutia pacientului a fost favorabila; s-a externat in curs de vindecare  chirurgicala din sectia ORL urmand sa se prezinte periodic la controalele postoperatorii.

Particularitatile  acestui caz sunt urmatoarele:

–  adenomul a debutat la varsta tanara, la 20 de ani (cu cat varsta de aparitie este mai mica cu atat riscul de recidiva este mai mare);

– desi a fost supus la 4 interventii asupra regiunii lojei glande parotide stangi, pacientul prezinta in prezent un deficit motor facial minor (intrucat la fiecare interventie/reinterventie a fost utilizata monitorizarea electrofiziologica intraoperatorie a nervului facial).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/