Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
joi septembrie 16th 2021

Rinita cronica hipertrofica – tratament

cornet nazal-anatomie

Odata instalata hipertrofia conjunctiva fixa a cornetelor nazale, singura alternativa terapeutica eficienta pentru indepartarea obstacolului respirator permanent ramane cea chirurgicala. Asigurarea unui debit respirator nazal convenabil poate fi realizata prin mai multe tipuri de operatii:

In alegerea tipului de interventie se tine seama de prezenta afectiunilor concomitente (deviatie de sept, rinosinuzita, polipoze) a caror rezolvare chirurgicala are prioritate deoarece hipertrofia cornetelor nazale apare adeseori ca fenomen compensator, reactiv si poate fi reversibila. Spre exemplu hipertrofia compensatorie a cornetului nazal de pe partea opusa deviatiei de sept nazal poate pune probleme postoperator, dupa indreptarea septului nazal, deoarece pacientul nu mai reuseste sa respire eficient pe fosa nazala ingustata prin operatie (permeabila inainte de operatie).

Daca nu de mult se practicau inca procedeele de ablatie definitiva a mucoasei nazale (mucotomia), astazi se acorda o atentie mult mai mare conservarii mucoasei nazale – elementul nobil al fosei nazale, sediul receptorilor termici si chimici, dar si efectorul vasomotor cu rol atat de important in functia nasului de conditionare a aerului inspirat. Din acest motiv, exista o tendinta de abandonare a procedeelor de cauterizare a mucoasei nazale prin aplicarea unor curenti electrici pe suprafata mucoasei cornetelor, datorita efectului lor nedorit de distrugere locala superficiala. Din acelasi motiv a pierdut teren si sclerozarea cornetelor prin aplicarea laserului, care, fiind de fapt o raza luminoasa, actioneaza mai intai pe suprafata cornetului, cu aceleasi efecte nedorite asupra mucoasei. De fapt lupta pentru conservarea mucoasei nazale este cea care a remodelat paractic procedeele chirurgicale folosite in hipertrofia cornetelor nazale,

In ultimii ani a fost pusa la punct tehnica de repermeabilizare a foselor nazale prin terapia de reducere volumetrica prin radiofrecventa. Destul de raspandita si in Romania, ea se bazeaza pe inducerea formarii unei cicatrici sclerozante in stratul conjunctiv amplasat sub mucoasa nazala. Energia necesara deshidratarii celulare si initierii procesului de reducere a volumului este aplicata strict submucos, in profunzimea cornetului nazal, cu ajutorul unor electrozi special conceputi.

pensa radiochirurgieElectrodul de aplicare este format din doua ace care se introduc sub mucoasa cornetului inferior, cat mai aproape de scheletul osos al acestuia. Ele inteapa mucoasa nazala la mica distanta unul de celalat si patrund pe o lungime precisa in spatiul submucos. Sunt amplasate pe o pensa bipolara care permite inchiderea unui circuit electric prin tesutul submucos dintre cei 2 electrozi, astfel incat Intre cele doua ace se genereaza curentul de radiofrecventa. Acesta produce deshidratarea tesutului submucos, urmata de initierea procesului de cicatrizare retractila. In acest mod mucoasa nazala (elementul nobil al foselor nazale) este respectata, si se evita formarea postoperatorie de cruste pe suprafata.

Aparatele de ultima generatie realizeaza un control strict al cantitatii de energie aplicata in submucoasa cu ajutorul unor circuite electrice speciale, care masoara rezistenta electrica a tesutului dintre cei doi poli ai pensei de aplicare. In acest mod se evita erorile de dozare, cu necroza celulara secundara si formarea de cruste nazale suparatoare.

Procedura standard de aplicare cuprinde o succesiune de 1-3 sedinte sclerozante, spatiate la un interval de cca 3 saptamani, o noua aplicare fiind indicata numai dupa aprecierea eficientei celei anterioare. Interventia este relativ simpla, se realizeaza cu anestezie locala, si nu necesita internare in spital.

Trebuie remarcat faptul ca operatia nu substituie rezolvarea cauzelor mecanice anatomice de obstructie nazala (deviatia septului nazal, polipoza nazala, etc), care trebuie operate cu prioritate.

Dorim sa inlaturam confuzia larg raspandita in randul pacientilor care solicita operarea deviatiei septului nazal „cu laser”, intrucat septul nazal -structura osteocartilaginoasa – este indreptat mult mai eficient prin mijloace mecanice (dalta, ciocan, etc) si nu prin pulverizari superficiale cu laser!

Reader Feedback

14 Responses to “Rinita cronica hipertrofica – tratament”

 1. Pentru a va programa controlul solicitat va invit sa sunati la secretariatul Clincii Urechii la numarul de telefon 0788355842 – d-na Valentina Ionica

 2. bibilik spune:

  buna seara! acum un an am facut o turbinoplastie pt rinita cronica hipertrofica. de cateva zile in schimb mi a recidivat. mentionez ca aproape tot anul am folosit flixonase. am auzit ca mai putin dureroase sunt injectiile cu radiofrecventa sau ceva de genul. imi puteti spune va rog cat costa si cand ma pot programa la un control macar? Va multumesc frumos!

 3. adrian spune:

  Buna ziua,
  as vrea sa stiu care este tariful in clinica din Bucuresti pentru o cauterizare a cornetelor nazale prin sclerozare cu radiofrecventa. Multumesc!

 4. Din pacate, clinica noastra nu se afla in relatii contractuale cu CAS.
  Va recomand sa va adreasti unei clinici de stat cu experienta in patologia rinosinuzala.

 5. Mariasv spune:

  De aproximativ 10 ani am probleme respiratorii. Urmez tratament cu Seretide de 4 ani, iar in urma unui CT am fost diagnosticata astfel:
  ” Oase craniene,spatii lichidiene si parenchin cerebral cu morfologie si dimensiuni normale supra si subtentorial bilateral, concordante cu varsta (52 ani). Pansinuzita polipoasa cronica sfeno-etmoido-maxilo-frontala bilaterala”
  Cu rezultatul de la CT(facut la Suceava), inclusiv cu CD-ul am fost la Centrul de diagnostic si tratament „Dr. Victor Babes” – Bucuresti si mi s-a pus urmatorul diagnostic ” Hiperreactivitate bronsica. Rinopolisinuzita cronica polipoasa bilaterala.Rinita alergica. Artrita temporomandibulara dreapta.”
  Recomandarea medicala de la Victor Babes a fost interventie chirurgicala endoscopica rinosinusala.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca la clinica dumneavoastra se poate face aceasta operatie prin CAS, deoarece din salariul de profesor pe care-l am,nu-mi permit sa suport costul operatiei intr-o clinica particulara. Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a putea face aceasta operatie. Mentionez ca-mi este din ce in ce mai greu sa-mi desfasor activitatea, datorita durerilor de cap si a dificultatii de respiratie.
  Va multumesc!

 6. cristina spune:

  am fost diagnosticata cu rinita cronica hipertrofica acum 9 ani . Am urmat o serie de tratamente dar fara rezultat . Am nas infundat mai ales seara si dimineata . Care ar fi rezolvarea acestei probleme? multumesc

 7. Reulen Stela spune:

  Am fost diagnosticata cu rinita cronica hipertrofica , mi s a propus operatia se poate realiza in Iasi sclerozarea cornetului hipertrofiat ? Multumesc

 8. dorucrocodilu spune:

  Domnule doctor Lucian David, ati auzit de Dr. Teofil Pop din Cluj?
  va rog din suflet sa-mi dati un reply imediat ce vedeti intrebarea mea, e foarte important sa va gasesc si sa discut cu D-voastra

 9. Daniela spune:

  Buna ziua,
  Sotul meu a avut trei interventii chirurgicale pentru rinita alergica hipertrofica.A avut perioade destul de scurte , de maxim 6 luni in care a putut respira fara decongestionante nazale. Acum este dependent de ele. Va rog sa-mi spuneti daca chirurgia cu radiofrecventa poate rezolva ceva in acest sens, dar mai ales daca exista posibilitatea ca aceasta sa fie facuta la Cluj.Va scriu din Bistrita.
  Va multumesc

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/