Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
miercuri iulie 28th 2021

Dificultati diagnostice intr-un caz de paragangliom jugulo timpanic

Prezint cazul unei paciente al carei diagnostic pozitiv  a necesitat aproape 4 ani de eforturi generate de un polimorfism simptomatologic specific afectiunilor otobazei.

Este vorba de o pacienta, in varsta de 52 ani, care s-a prezentat recent la Clinica Urechii  pentru acufene pulsatile, cefalee si  disfonie.

Din istoricul bogat al pacientei retinem ca in 2007 a fost internata intr-o clinica universitara din bucuresti pentru dureri la nivelul claviculei drepte si omoplatului si disfonie. S-a efectuat un examen fibroscopic si s-a descoperit o pareza de coarda vocala dreapta pentru care a efectuat mobilizari de coarda vocala cu vitamina A si exercitii de fonare de 4 ori pe zi timp de 2 saptamni, dupa care s-a externat. Diagnosticul la externare a fost de deviatie de sept nazal, rinita alergica sezoniera si pareza de coarda vocala dreapta de cauza neprecizata si s-a recomandat urmarea unui tratament indelungat cu vitamine.

Dupa cateva luni pacienta s-a adresat altei clinici universitare din Tg. Mures pentru ca simptomatologia nu s-a ameliorat. Aici i s-a efectuat un examen RM unde s-a descoperit un lipom ce facea compresie pe nervul laringeu recurent, care a fost si extirpat, considerand ca acesta se afla la originea disfoniei persistente.

Pacienta a efectuat periodic controale de specialitate ORL pentru disfonie si obstructie nazala pentru care i s-au recomandat tratament antihistaminic si dezobstruante nazofaringiene.

Din octombrie 2009 au aparut acufenele la nivelul urechii drepte, cu caracter pulsatil, mai accentuate seara.  A efectuat din nou controale in diferite servicii ORL, unde a fost tratata pentru otite externe cu mese cu rivanol.

Pacienta a fost internata in sectia ORL a Spitalului Clinic De Urgenta Militar Central unde a fost supusa unor investigatii si explorari paraclinice pentru a se stabili cauza disfoniei  si a clarifica diagnosticul.

La examenul otomicroscopic  se observa o formatiune tumorala de culoare rosu violaceu ce bombeaza membrana timpanica, cu caracter pulsatil.

La examenul fibroscopic al hipofaringelui si larigelui s-a confirmat pareza de coarda vocala dreapta, spatiu glotic fiind liber.

La acumetria instrumentala rinne-ul era negativ pe urechea dreapta si pozitiv pe urechea stanga cu lateralizarea Weber-ului pe partea dreapta.

S-a efectuat un examen de auz, o audiograma tonala liminara care arata o hipoacuzie mixta UD (rinne audiometric de 25), auz normal US  si o audiograma vocala la care SRT a fost 100 la urechea dreapta si 40 la urechea stanga.

S-a impus efectuarea unui examen computer tomograf  de stanca temporala cu substanta de contrast.

Concluzia examenului  a fost de proces expansiv vascular ce apartine de vena jugulara interna dreapta, cu dimensiuni de 3.5/2.8/4.5/, ce ocupa stanca temporala in aproape in intregime, cu extensie catre fosa infratemporala, ocupand loja vaselor cervicale si determinand compresie pe masa cerebeloasa.

In urma examenului clinic si explorarilor paraclinice (audiograma, examen computer tomograf) efectuate pe perioada internarii s-a stabilit diagnosticul de glomus jugulo-timpanic drept cu extensie in fosa infratemporala tumora glomica tip D2: (extensie intracraniană mai mare de 2 cm în diametru)  pareza coarda vocala dreapta, si hipoacuzie mixta UD.

Optiunea chirurgicala a fost apreciata ca tardiva in acest caz (din cauza dimensiunilor imense ale masei tumorale si naturii vasculare a acesteia riscul chirurgical este excesiv) . Pacienta a fost indrumata catre o sectie specializata in iradierea  cu raze gamma , in defavoarea interventiei chirurgicale.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/