Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
miercuri iulie 28th 2021

Colesteatom gigant operat si recidivat

Colesteatomul este o tumora benigna, caracterizata prin capacitatea de distrugere  osoasa (a lantului osicular  din urechea medie). Colesteatomul apare prin proliferarea epidermului in urechea medie fie prin perforatia membranei timpanice fie datorate unei patologii de retractie.

Prezint cazul unui pacient de sex masculin, in varsta de 61 ani  care s-a prezentat in clinica pentru hipoacuzie, vertij si pareza faciala dreapta veche.

Din antecedentele personale patologice retinem:

– 1964: colesteatom UD operat

– HTA St I

– protezat US: proteza auditiva retroauriculara in urma cu 8 ani; de cateva luni auzul a scazut brusc iar proteza auditiva a devenit ineficienta.

Am inceput investigatii audiologice cu examenul de videoendoscopie , evidentiindu-se la UD o stenoza postoperatorie veche, in deget de manusa.

Audiograma tonala liminara indica o hipoacuzie mixta UD si resturi auditive US.

Examenul paraclinic a fost completat cu tomografia computerizata la nivelul urechii medii si mastoida bilateral pentru precizarea extinderii colesteatomului si a leziunilor elementelor osiculare din cutia timpanica. Acesta a evidentiat  o cavitate de mastoidectomie deschisa, nu se mai evidentiaza peretele poesterior al CAE; hiatus posterior catre fosa posterioara, lipsind un fragment osos de 25 mm, evidentiindu-se dura mater la acest nivel, fara constituire de mielo-meningocel; cavitatea este plina cu un continut heterogen, 40/28 mm cu contur neregulat; aceasta masa amprenteaza sinusul transvers si sigmoid drept, fara a se evidentia invazie sau tromboza. In atica si antrul mastoidian exista un continut (cu aspect de granulatie) care inglobeaza resturile osiculare (ciocan si nicovala). CSL si CSI sunt deschise catre cavitate; apeductul vestibulat drept nu se mai poate vizualiza. De asemeni pe examenul computer tomograf s-a evidentiat si o deviatie de sept nazal.

Pentru certitudinea diagnosticului de colesteatom pacientul a efectuat un examen RM WD care a evidentiat masa de tesut din cavitate cu  restrictie de difuzie, tipic pentru colesteatom, dar portiunea externa si centrala nu prezinta restrictie de difuzie , are hiposemnal T2 si discret hipersemnal T1 -> posibil colectie desicata, asociata restului de colesteatom .

In urma examenului clinic si paraclinic s-au stabilit urmatoarele diagnostice:

  • Colesteatom  gigant otomastoidian operat si recidivat UD.
  • Stenoza postoperatorie meat auditiv extern UD
  • Hipoacuzie pronuntata mixta UD, cofoza US
  • Deviatie de sept nazal
  • HTA st I

 Datorita dimensiunilor gigante ale masei colesteatomatoase si a complicatiilor sale (pareza faciala, hipoacuzie mixta, vertij) se impune evacuarea masei colesteatomatoase.

Se intervine chirurgical practicandu-se evidare petromastoidiana si  meatoconchoplastie larga, sub AG IOT.

Leziunile intraoperatorii gasite au fost urmatoarele:

  • Stenoza completa postoperatorie CAE UD
  • Pareza faciala veche
  • Hipoacuzie mixta UD
  • CT: colesteatom gigant cu distructia totala a costicalei fosei cerebrale medie si posterioara.

S-a realizat incizie intertragohelicina. Se expune continut colesteatomatos reprezentat de lame epidermice care se evacueaza. Se patrunde intr-o cavitate mastoidiana giganta plina  cu lame epidermice sub presiune, care se evacueaza progresiv, prin incizie retroauriculara. Pe masura degajarii cavitatii se constata lipsa completa a corticalei fosei cerebrale posterioare, sinusul sigmoid fiind complet denudat si proeminent in cavitate; lipsa corticalei fosei cerebrale mijlocii, matricea colesteatomului fiind in contact intim cu dura mater.

Se continua evacuarea continutului epidermic din regiunea golfului jugularei, anterior de creasta digastrica, matricea colesteatomului fiind in contact direct cu parechimul parotidian!

In regiunea masivului facial se constata disparitia completa a canalului osos Fallope prin proces osteitic colesteatomatos,

nervul facial denudat circumferential,  de la gg geniculat pana la gaura stilomastioidiana, este degajat din continutul epidermic si conservat  suspendat supero-inferior  in regiunea centrala a cavitatii. Canalul semicircular orizontal  si cohleea sunt partial erodate de matricea colesteatomului. 

Evolutia postoperatorie a fost favorabila sub tratament antibiotic si antiinflamator. S-a realizat zilnic aspiratie auriculara si toaleta locala; Firele de sutura au fost extrase la 7 zile postoperator. Pacientul s-a externat in curs de vindecare chirurgicala cu recomandarile de a reveni periodic la control, la 3 saptamani  si la 2 luni postoperator, sa evite patrunderea apei in ureche si sa evite traumatismele locale.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/