Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
vineri mai 7th 2021

Diagnosticul vertijului paroxistic pozitional benign

Autori: Dr. Adrian Tudor, Dr. Ilie Madalina

Vertijul paroxistic pozitional benign reprezinta cea mai frecventa cauza de vertij la adult.  Vertijul paroxistic pozitional benign este o afectiune a organului echilibrului, urechea interna, prin acumularea in exces  a otoconiilor, cristale mici de carbonat de calciu si care la miscari ale capului transmit semnale aberante la nivelul creierului determinand aparitia vertijului.

Pacientul prezinta ameteli la miscarile bruste ale capului, la schimbari ale pozitiei corpului in pat sau cand se apleaca.  Vertijul  caracteristic VPPB –ului este de durata scurta, cateva secunde pana la 1 minut.

Metodele de diagnosticare a vertijului paroxistic pozitional benign  sunt concentrate asupra inregistrarii nistagmusului caracteristic: metoda Dix- Hallpike si electro- sau video-nistagmografia.

La Clinica Urechii  inregistrarea obiectiva a vertijului paroxistic pozitional benign se realizeaza cu ajutorul videonistagmografiei. Diagnosticul este stabilit prin efectuarea manevrei Dix-Hallpike, urmata de inregistrarea miscarilor globilor oculari in diferite pozitii ale capului. Se urmareste aparitia nistagmusului caracteristic: rotational, geotropic cu secusa rapida de partea  urechii afectate si cu durata  mai scurta de minut.

Reader Feedback

One Response to “Diagnosticul vertijului paroxistic pozitional benign”

  1. fried andras spune:

    buna ziua
    sunt din constanta si am probleme din cauza vertijului. aceste neplaceri apar de obicei in fiecare an primavara, lunile(martie, aprilie). am fost la doctor de nenumarate ori , la ORL si la neuro. la ORL nu mi-au gasit nimic iar la neuro mi-au spus ca este datorita urechii interne. tratamentul aplicat este cu Betaserc. inainte de a merge la orl si la neuro, am fost la medicul de familie, iar diagnosticul acestuia a fost ca am probleme cu cervicala. ametelile si episoadele de voma au fost atat de intense incat mi-a recomandat tratament cu PIRACETAM intravenos. intradevar dupa prima zi de tratament intravenos cu Piracetam vertijul si voma m-au lasat si am putut sa ma alimentez si sa ma hidratez normal(pana nu mi-au facut Piracetam intravenos nu am putut manca si bea nimic !). dupa o saptamana de la prima manifestare a acestei boli? vertijul mi-a mai dat de furca seara la culcare si dimineata la trezire dar aceste episoade au disparut cam in 3 saptamani.am observat ca vertijul si senzatia de voma apare cand schimb pozitia capului(aplecare sau ma uit in sus).de asemenea am citit si aplicat metode de anihilare a vertijului prin aducerea pozitiei capului in repetate randuri in pozitia in care am ameteli, in reprize scurte si repetate. ce-mi recomandati sa fac in continuare ? (consider ca la varsta de 53 este prematur sa ma indop in fiecare an cu PIRACETAM intravenos, intradevar am o interventie chirurgicala masiva la mandibula, dar vertijul mi-a aparut inaintea operatiei de mandibula)
    va multumesc, astept un raspuns(sunt din nou sub dictatura vertijului)
    fried andras

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/