Revista online editata de Clinica Urechii (clinicaurechii.ro)
duminică mai 16th 2021

Toaleta nazala prin irigatie

Anatomia nasului

Anatomia nasului

Toaleta nazala prin irigatie cu solutie hipertona este adesea mentionata ca metoda adjuvanta in tratarea afectiunilor din sfera nasului si a sinusurilor, precum rinosinuzita acuta si cronica, rinita alergica sau din alte cauze si, mai ales, statusul postoperator in chirurgia rinologica. Ultimele studii continua sa demonstreze rolul benefic al acestei metode, devenind o componenta a tratamentului afectiunilor rinosinusale.

La nivelul mucoasei nazale exista in mod normal un strat de mucus cu rol de prima bariera in calea germenilor inhalati. Celulele mucoasei nazale prezinta cili (terminatii subtiri) care impreuna formeaza un covor peste care este asezat stratul de mucus. Acesti cili sunt mobili si au proprietatea de a impinge mucusul spre faringe de unde este eliminat, acest fenomen numindu-se clearence mucociliar. Majoritatea afectiunilor rinosinusale impiedica desfasurarea normala a clearence-ului prin mai multe mecanisme dintre care amintim: secretii abundente de mucus si puroi, paralizia cililor (determinata de exemplu de fumat sau mediu toxic), prezenta cheagurilor de sange si a crustelor dupa operatia de deviatie de sept, etc.

Cilii mucoasei nazale inglobati in stratul de mucus

Cilii mucoasei nazale inglobati in stratul de mucus

Toaleta nazala prin irigatie cu apa salina duce la imbunatatirea clearence-ului mucociliar prin actiune fizica asupra stratului de mucus, a cheagurilor sau a crustelor, si prin stimularea miscarilor cililor. Astfel se creaza conditii optime la nivelul mucoasei nazale si a sinusurilor paranazale de grabire a vindecarii si de ameliorare a simptomatologiei.

Afectiunile rinosinusale care pot beneficia in urma irigatiilor nazale:
– rinosinuzita acuta si cronica
– status postoperator dupa chirurgia rinologica (deviatie de sept nazal, cura chirurgicala a sinuzitei etc.)
– congestii nazale ca urmare a afectiunilor virale (gripa, raceala)
– rinita cronica
– rinita alergica
– rinita atrofica
– sindrom obstructiv nazal
– alte afectiuni ale mucoasei nazale ce necesita regenerare (dupa radioterapie, traumatisme etc.)

Reader Feedback

4 Responses to “Toaleta nazala prin irigatie”

 1. Nu am inteles foarte bine unde ati postat intrebarea dvs.

 2. Cecilia spune:

  Buna seara.Domnule dr.David v-am scris pe pt ca nu m-am putut loga deloc la sectiunea Specialistul va raspunde.Cred ca noua forma de colaborare este f greoaie deorece la inscrierea numelui utilizatorului si a parolei iti comunica desi parola este cea trimisa de Word Press iar in josul paginii nu exista nici o casuta de dialog.Sper ca veti putea sa-mi raspundeti la mail-ul de pe blogul mentionat. Va multumesc.

 3. Pricop Carmen spune:

  Buna ziua,

  Am o problema si va rog mult daca puteti sa ma ajutati.In urma cu 4 ani si jumatate am venit in Bucuresti la facultate si la cateva luni am inceput sa respir din ce in ce mai greu, nas infundat, rinoree,stranut,dureri de cap si sangerari la una dintre nari mai exact stanga (uneori).Am mers prima data la orl si mi s-a spus ca in acea nara exista o vena foarte sensibila si de aceea am avut acele sangerari.Apoi am mers la Spitalul Malaxa la Imunologie alergologie unde am aflat diagnosticul pe care il am si anume rinosinuzita cronica nu se stie daca este alergica sau nu si inceput de asm bronsic.Tratamentul prescris si pe care inca il mai iau este Aerius si Singulair insa daca nu il iau ma chinui foarte tare sa respir, uneori am senzatia de sufocare.Teste alergice am facut la praf de casa, caine si pisica insa toate au iesit negativ dar am o intrebare de ce de fiecare data cand sterg praful sau simt prezenta lui stranut incontinuu si nu mai pot sa respir deloc pe nas?Am luat si tratamente naturiste(cele de la Calivita si nu numai)spray-uri nazale de toate tipurile insa ma ajuta doar pe moment apoi toate revin.
  Va rog din toata inima spuneti-mi ce este de facut se poate opera?pot scapa de aceasta urata si incomoda boala?
  Va multumec mult

  • Tabloul clinic descris de dvs corespunde unei rinite alergice, care poate evolua spre polipoza nazala, rinosinuzita, etc. Se impune o evaluare amanuntita prin examene endoscopice si tomografice pentru a stabili stadiul si extensia bolii la nivel rinosinuzal. Daca se impune, pot fi efectuate si manopere chirurgicale.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.*/